Nordatlantisk Kystkultur

Góða ólavsøku

I dag er det den færøske nationaldag, ólavssøka, (en afledning af ordet ólavsvøka = Olavs-våge for Olav den Hellige som døde i Stiklestad-slaget 29. juli 1030). Fejringen foregår over flere dage men kulminerer den 28. og 29. med masser at underholdning, musik, kunstudstillinger, fodbold, ridekonkurrencer osv. osv.

En af de store events er afslutningen på kaproningssæsonen for færøbåde. De færøske mestre skal findes og udråbes efter det sidste heat i Ólavsøku-kaproningen den 28. juli. Før denne sidste konkurrence, er der roet på 6 andre “stævner”, startende 1. juni i Klaksvík og så forskellige andre steder rundt om på Færøerne hen over sommeren.

I år blev ólavssøku-kaproningen afviklet i det smukkeste vejr, +20 graders varme og havblik. Inde på kvf.fo kan man se alle heats, 5-mannafar, 6-mannafar, 8-mannafar og til sidst 10-mannafar.

I linket ser i kaproningen i den ultimative klasse, de omkring 9 m. lange 10-mannafar – her har den blå båd fra Torshavn, “Ormurin Langi”, været suveræn igennem hele året og vundet alle stævnerne – men den har dog fået skarp gang af de to andre både, som var tilmeldt i år, “Suðuroying” fra den sydligtse ø, Suðuroy, samt “Havnabáturin” med dragestævnet, som er fra en anden kaproningsforening i Torshavn. Læg mærke til den smukke takt og at de stort set ror en stor spurt fra start til slut – for fuld udblæsning ca. 10 åretag på 12,5-13 sek. i godt 5 minutter.

I Frigglauget har vi to 10-mannafar – en ældre version af “Suðuroying” bygget omkring år 2000 af bådsmed Johan Olsen, samt den gamle “Vágbing” fra 1962 bygget af bådsmed Niclas í Koltri.

Vi ønsker alle en god ólavsøka

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *