Nyt fra Frigg

Færøsk robåd tværs over Atlanten

Færingen Livar Nysted skal næste år ro alene over Atlanterhavet i en færøsk robåd. En gammel kending af Frigglauget, Hanus Jensen, bygger båden.

Turen starter i januar næste år, hvor Livar Nysted skal ro fra De Kanariske Øer, ud for den vestafrikanske kyst, til Caribien. Liver Nysted skal ro alene i den færøske båd.

Ifølge det færøske nyhedsmedie Portal.fo er båden næsten syv meter lang og 1,62 bred. Båden er bygget som en traditionel færøsk båd, dog skal den have en overbygning lavet af glasfiber, så båden kan komme på ret køl, skulle den kæntre.

Overbygningen skal laves som en kabine, men hvor der er en åben plads i midten, hvor Livar Nysted kan sidde og ro. 49 årige Livar Nysted siger til det færøske nyhedsmedie, at han kommer til at ro 14 timer i døgnet

Hvis vi skal sammenligne denne båd med Frigglaugets både, så minder den om Fenris og Nordlandsbåden i størrelse.

Det fremgår ikke af artiklen, hvor lang tid turen kommer til at tage.

Erfaren bådebygger

Hanus Jensen, som har virksomheden Vikingtech, er en erfaren bådebygger. Han har bygget mange både til Vikingemuseet i Roskilde.

Han byggede også båden Diana Victoria, som Ove Joensen, også kendt som Ro-Ove, roede med de 1400 kilometer fra Færøerne til Danmark i 1986.

Hanus Jensen er også kendt i Frigglauget. Han har lavet årene til Fenris, og er nu også i gang med at lave årer til Sleipnir, udover han har hjulpet til med forskellige små opgaver.

Første gang alene

Livar Nysted er også en erfaren herre, når det gælder både og roning. I 2009 forsøgte han på samme distance sammen med flere andre i en glasfiberbåd.

Året efter roede han igen sammen med tre andre fra New York til England i en glasfiberbåd, hvor de slog 114 år gammel rekord.

I 2013 roede han fra De Kanariske Øer til Barbados, og fra Australien til Mauritius.

Næste år er første gang Livar Nysted skal ro alene. Distancen er mellem 5000 og 6000 kilometer.

Her kan man se en video af bådebyggeren, mens han er igang med at bygge den nye båd.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *