Salmesang og roning

I den færøske kystkultur betød salmesang meget. At ro ud på åbent hav i småbåde var ikke helt ufarligt og mange kom ikke hjem igen. Man befalede sig i “herrens hænder” med salmesang når man roede fra land.

Der var stort fynsk islæt i denne færøske tradition da flere af de mest populære salmer var lavet af Thomas Kingo, Biskop i Fyns Stift sidst i 1600-tallet. Kingo-salmesang kan endnu opleves på Færøerne – en meget sælsom måde at synge salmesang på som skal opleves. En af grundene til at denne form for salmesang blev så populær i robåde menes at være at sangen/melodien kunne slækkes/strækkes og tilpasses åretagene:-)

I maj 2019 kommer 7 bevaringsværdige færøske skibe til Odense. Det bliver en fest med udstillinger, koncerter, mad/drikke, og kaproning. Frigglauget har inviteret det færske rockband “Hamradun” som spiller rock inspireret af gamle nordiske viser og salmer.
I indslaget her synger de en dansk salme fra 1641 gendigtet til færøsk af Mikkjal á Ryggi.

Salmen hedder “Tað er ein stutt og stokkut løta”(dansk: Det er en kort og stakket stund) – Hamradun fremfører den live i Tvøroyar Kirke til nytårsgudstjeneste 2018/2019.

25. Maj 2019 spiller de live ved Friggnaustene på Byens Ø – det er også kystkultur.

Hør salmen her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *